22.05.2023

Допомога для майже 400 тисяч українців: проєкт «Рятуємо життя» представив річний звіт

В березні 2022 року, відразу після повномасштабного вторгнення рф, бізнесами SCM було створено гуманітарний проєкт «Рятуємо життя». 

Його першою задачею було недопущення гуманітарної катастрофи на прифронтових територіях. За рік проєкт масштабувався, заручився підтримкою сотень компаній зі всього світу. З річним звітом про роботу проєкту можна ознайомитись за  лінком.

За рік роботи проєкту понад 4 тис. тонн товарів першої необхідності було доставлено для майже 400 тис. людей у прифронтових регіонах.

Створенням і сортування продуктових наборів займаються два великі хаби у Польщі та чотири в Україні – Запоріжжі, Кам’янському, Кривому Розі та Дніпрі, до роботи на яких залучені 400 волонтерів Метінвесту. В першу чергу набори отримують незахищені категорії населення – постраждалі від бойових дій, поодинокі батьки, люди з інвалідністю, пенсіонери тощо. 

Ще один важливий напрям допомоги – забезпечення медзакладів прифронтових міст медикаментами та обладнанням. На це проєкт за рік витратив майже 250 тис. євро. Завдяки такій підтримці лікарні Запоріжжя, Кривого Рогу, Авдіївки та Кам’янського змогли ефективніше працювати як центри приймання біженців і постраждалих із регіонів активних бойових дій

Також проєкт «Рятуємо життя» доєднався до програми з психологічної підтримки та соціальної реабілітації Фонду Маши Єфросиніної «Незламна мама». Вона створена для стабілізації психоемоційного стану учасників, запобігання розвитку ПТСР, розвитку здібностей до адаптації та самореалізації, формування нових соціальних зв’язків. Завдяки партнерству реабілітацію пройшли десятки жінок і дітей. Надається й допомога дітям та молоді у розвитку та навчанні. Так, за підтримки «Рятуємо життя» студенти-журналісти взяли участь у фестивалі короткометражних фільмів в Італії, де презентували своє відео про Маріуполь.

У партнерстві з проєктом Protez Hub «Рятуємо життя» розпочав програму з протезування та реабілітації для травмованих війною мирних та військових. Середня вартість встановлення протеза за програмою – 10-30 тис. євро. Її учасниками за рік стали майже три десятки людей. Ще одним напрямком в протезуванні є створення та ведення україномовної освітньої онлайн-платформи для фахівців у галузі протезування кінцівок і супутньої реабілітації, яка запрацювала навесні. Її відеолекції, поради, експертні рекомендації стануть в нагоді сотням і тисячам спеціалістів і пацієнтів по всій країні.

У планах «Рятуємо життя» на 2023 рік – масштабування та інтенсифікація зусиль з допомоги Україні та українцям. В тому числі й такі нові напрямки, як оздоровлення для дітей, організація центрів психологічної підтримки, програми реабілітації для ветеранів тощо.

Media