07.12.2022

Смачний чай для переселенців у Запоріжжі

Вимушені переселенці в Запоріжжі мають регулярний доступ до гуманітарної допомоги, зокрема від гуманітарної ініціативи "Порятунок життів". Нещодавно до Запоріжжя прибув черговий гуманітарний конвой для мешканців притулків.

Дев'ять запорізьких притулків для вимушених переселенців отримають 3 174 літри фасованого чаю зі смаком фруктів у пакетиках. Допомога надана в межах гуманітарного проекту "Порятунок життів", який реалізує Метінвест спільно з Фондом Ріната Ахметова. Запоріжжя. Громадська організація "Платформа спільних дій" допомагає координувати зусилля з надання допомоги внутрішньо переміщеним особам у Запоріжжі. Місто продовжує приймати переселенців із Запорізької області та прилеглих регіонів, тому потребує допомоги як ніколи.

"Ми продовжуємо гуманітарну роботу, надаючи допомогу мешканцям запорізьких притулків. Цього тижня привезли фруктовий чай зі смаком, близько 6300 пачок. Запоріжжя тримається, жителі міста тримаються. І ми раді, що маємо вже майже 200 іноземних компаній, які долучилися до проекту і продовжують допомагати запорізьким притулкам", - зазначила Анна Главчева, менеджерка "Запоріжжя. Платформа спільних дій.

Представник одного з притулків, який отримав допомогу, розповів, що у них проживає 56 переселенців із Запорізької області та Маріуполя.

"Людям надали житло і все необхідне: меблі, побутову техніку, продукти харчування. Ми залучаємо волонтерів, які допомагають їм. Допомагають також міська та обласна адміністрації. Переселенці мають кухні, де можуть самостійно готувати собі їжу. Наразі притулок потребує питної води, оскільки одна з благодійних організацій, яка раніше допомагала, згорнула свою діяльність у Запоріжжі. Ми раді будь-якій допомозі, будемо щиро вдячні за неї, - каже Катерина Куракова.

На кухнях для переселенців панує домашня атмосфера. Люди кажуть, що в притулках створені хороші умови для проживання, але вони дуже хочуть додому і чекають того часу, коли зможуть це зробити. Без сумніву, допомога та увага дуже підтримують їх.

"Дуже смачно! Хороший чай, з лимоном, імбиром і фруктами. Приємно, коли про тебе дбають і піклуються. Це важливо, дякую", - сказала Тамара з Гуляйполя.

"Я була переселенкою двічі. У 2014 році ми тікали з Мар'їнки під обстрілами, з двома дітьми. Зараз у мене троє дітей. Ми виїхали з Мар'їнки в село Приютне Пологівського району, звідки я родом, до мами, і прожили там вісім років. Потім у квітні ми виїхали з села. Тоді воно ще не було окуповане, але росіяни зайняли сусіднє село, за сім кілометрів від нас. Почали падати осколки, бити по дахах, по дворах. Звісно, ми злякалися і переживали за дітей, тому вирішили виїхати. Через тиждень після нашого від'їзду росіяни окупували село Приютне. Сьогодні російські окупанти живуть у нашому будинку. Ми залишили все, все майно і речі. Але найголовніше, що всі живі і здорові", - поділилася своєю історією Ірина, мама маленької Даринки. "У Запоріжжі ми одразу знайшли житло в притулку "Козак-Палац". Влаштувалися непогано, але все одно не відчуваємо себе вдома. Сподіваємося, що вороги незабаром будуть змушені покинути нашу землю. Щоночі я мрію повернутися додому..."

Загалом 303 000 українців вже отримали допомогу в рамках гуманітарного проекту "Порятунок життів", зокрема продуктові набори, медикаменти, вітаміни, предмети побуту та теплі речі.

 

Media