10.03.2023

За підтримки Saving Lives в Україні запрацює перша освітня платформа для фахівців з протезування

 

Наприкінці березня гуманітарний проект "Рятуємо життя" та Protez Hub запускають Базу знань: Protez Hub - освітню онлайн-платформу для фахівців медичних закладів та протезних компаній. Цей ресурс є унікальним для України: він повністю україномовний, а доступ до матеріалів - безкоштовний.

Гуманітарний проект "Рятуємо життя", заснований Групою Метінвест спільно з Фондом Ріната Ахметова, працює з початку повномасштабного вторгнення. За цей час він виріс з ініціативи щодо запобігання продовольчій кризі до масштабної місії з кількома напрямами діяльності. Один із них - програма реабілітації. Вона складається з двох проектів: "Незламна мама" (психологічна допомога матерям з дітьми) та протезування військових і цивільних українців, які втратили кінцівки.

Для того, щоб якомога більше українців могли отримати якісні послуги з протезування, "Рятуємо життя" підписав меморандум про співпрацю з Protez Hub. У рамках співпраці партнери вирішують організаційні та документальні питання. Серед іншого, співпраця передбачає створення україномовної освітньої онлайн-платформи для фахівців у сфері протезування кінцівок та пов'язаної з ним реабілітації. Основна мета цього ресурсу - покращити розуміння процесу реабілітації людини з ампутацією від моменту травми до моменту ефективного використання протезу.

Платформа включатиме п'ять курсів про догляд, реабілітацію, протезування та психологічні аспекти травми, що призвела до ампутації однієї чи кількох кінцівок. Наразі створено десятки україномовних відеолекцій, які в логічній послідовності пояснюють, як підготуватися до протезування, визначити потреби та можливості, тренуватися з протезом тощо. Окрім лекцій, фахівці зможуть завантажити та використовувати на практиці рекомендації, анкети, шкали, програми та інші допоміжні матеріали.

Від початку війни ініціатива "Рятуємо життя" допомагає тим, хто цього найбільше потребує. Для подолання нових викликів ми розширюємо свою місію, запроваджуючи масштабну програму протезування та реабілітації поранених ветеранів і цивільних, а також підтримуємо створення спеціалізованого порталу. Онлайн-освітня платформа дасть можливість кожному вітчизняному фахівцеві, який працює з ампутаціями, отримати системне розуміння всіх реабілітаційних процесів і застосувати свої знання на практиці, - зазначив Юрій Риженков, генеральний директор Групи Метінвест.

ПЛІДНА СПІВПРАЦЯ

Програма "Рятуємо життя" та Protez Hub включає підготовку до протезування, встановлення протезів, подальший супровід в українських клініках, фізичну та психологічну реабілітацію. Наразі допомогу отримують 34 українці.

Метою Protez Hub завжди був і залишається сталий розвиток сфери протезування кінцівок та супутньої реабілітації в Україні. Ми прагнули створити цікаві, корисні та послідовні онлайн-курси, які б допомогли всім учасникам процесу відновлення людини з ампутацією зрозуміти, на що звертати увагу на кожному етапі. Використовуючи зарубіжний та вітчизняний досвід, нам вдалося створити ресурс, який через війну є ще більш актуальним для України, - розповіла Антоніна КУМКА, керівник проекту та президент Protez Hub.

Фахівці-протезисти зазначають, що така освітня онлайн-платформа вкрай необхідна, адже раніше в Україні не було подібних ресурсів.

Свого часу я зіткнулася з відсутністю українських сайтів, де можна було б отримати інформацію про те, як підготувати пацієнта до протезування. Активна підготовка до протезування є досить важливою, тому ця освітня платформа допоможе фахівцям зрозуміти, як найкраще допомагати пацієнтам, які втратили кінцівки. Проект відповідає потребам сьогодення, де кожен, хто займається протезуванням, зможе безкоштовно знайти професійні відповіді на свої запитання, - поділилася думкою Наталія МИЛА, фізичний терапевт та лектор.

Окрім фахівців, курси будуть доступні в ознайомчому форматі для родичів, друзів та людей, які втратили кінцівки.

Історії українців, які вже отримали протези від "Рятуємо життя" та Protez Hub і проходять реабілітацію, читайте тут.

 

Media